Wilt u een kantoor huren? Zie hier meer over de totale kosten voor de huur van een kantoor en zie ook de prijzen voor huur in Antwerpen, Brussel, Namen en Luik.

Indien u een kantoor wilt huren in Brussel, dan is het een goed idee om onderstaand meer te lezen over de markt voor kantoorruimte.

Brussel, de stad van de Europese Unie en vele andere internationale organisaties, is de hoofdstad van België en voor veel bedrijven het centrum van Europa. Daarmee is het ook de sleutelspeler voor ontwikkelingen in kantoorbezetting.

De snelle en grote ontwikkelingen van kantoorruimte in Brussel lijken op hun eind te lopen, met 850.000 m2 kantoorruimte op te leveren in de komende 3 jaar. Het grootste project dat in 2007 werd opgeleverd was het Covent Garden in het noorden van de stad. Dit 68.543 m2 grote kantoor gebouw is grotendeels al verhuurd aan de Europese Commissie. Andere grote projecten zijn bijvoorbeeld de renovatie van de Finance Tower (120.000 m2) dat zal worden gebruikt door de federale regering als het voltooid is. Tevens is er het nieuwe JECL complex dat zal worden gereconstrueerd rond het Schuman plein.

De hoogste huren op de Belgische kantorenmarkt worden in Brussel betaald. Op het Schuman plein en op het De Meeus plein worden kantoorruimte voor 300 euros/m2/jaar verhuurd, voor kantoren dichtbij de Europese instanties. In de buitenwijken van Brussel zijn de hoogste huren rond 165 euro per jaar per m2. De gemiddelde huur in het centrum ligt rond 172 euro/m2/jaar, waar dit in de buitenwijken en randgemeenten rond 134 euro/m2/jaar is.

De leegstand voor Brussel ligt op dit moment rond de 10 %, en is gestegen als gevolg van oplevering van grote nieuwe projecten en een lagere vraag van Europese instanties. Dit heeft echter geen grote gevolgen voor de prijzen. In het centrum en Leopoldkwartier blijven deze onveranderd hoog, rond 300 euro.

Prijsniveau voor de huur van kantoor in Brussel

Onderstaand staat een overzicht van het prijsniveau voor huur van kantoorruimte in Brussel.

Prijzen voor kantoorverhuur (Eur/m2/jaar) Hoogste Gemiddeld
Brussel Centrum 300 172
Buitenwijken en randgemeenten 165 134

Bron: CB Richard Ellis

De verschillende gebieden in Antwerpen ontwikkelen zich verder, en elke omgeving heeft z'n specifieke karakteristieken. Als gevolg van nieuwe kantoorgebouwen die in het komende jaar openen, en het feit dat toch zeker 12% van de kantoorruimte steeds beschikbaar is, dan is de verwachting dat de prijzen niet veel zullen veranderen.

Totale kosten voor kantoorruimte

Let op dat de bovenstaande prijzen slechts voor de kale huur van een kantoorruimte immo zijn, en niet de totale kosten weergeven die verbonden zijn aan het hebben van een kantoor in Brussel. Deze kunt u zelf volledig berekenen aan de hand van onze guide.

Kantoor huren in een bedrijvencentrum?

Een alternatief voor een traditioneel kantoor is het huren van een kantoor in een bedrijvencentrum. Hier heeft u meer flexibele huurvoorwaarden en meer mogelijkheden, wat maakt dat u op elk gewenst moment uw kantoor kunt betrekken of weer verlaten, en tevens uw kantoor kunt uitbreiden of inkrimpen. Wilt u meer weten over een bedrijfscentrum, kunt u meer lezen op businesscenters.be:

Business centers in Brussel

15-100m2 service kantoor

In vergelijking met traditionele kantoorruimte, zijn er grote voordelen van een dienstverlener:

  • Ingerichte kantoren vanaf 15 m2
  • Huurperiode van 3 maanden
  • Toegang tot de vergaderzalen

Kantoren te huur, verhuur van kantoor, kantoorruimte. Vind hier alle informatie voor u als toekomstige huurder of verhuurder van een kantoor.